Bio

Cristian Pielich werd geboren in 1975 in Buenos Aires. Hij zou graag opscheppen over zijn moeizame leven in de Argentijnse sloppenwijken. Echter, hij verruilde na negen levensmaanden het zonnige Zuid-Amerika voor de Hollandse polders. Zijn ouders volgden hem gehoorzaam en vlogen met hem mee naar Nederland.
Al vroeg bleek dat Cristian een voorliefde had voor taal en kunstzinnige uitingen. Zo schreef hij op driejarige leeftijd al zijn eigen naam. Al kon dit idee ook worden toegeschreven aan een toevallige samenkomst van lijnen en streepjes. Al met al, zijn moeder herkende een taalvirtuoos in hem.

Met frisse tegenzin acteerde hij op zijn zesde bij het kerstspel de achterkant van de ezel en op zijn dertiende speelde hij met verve Peer Gynt in het gelijknamige toneelstuk.
Zijn obsessie voor kunstzinnigheid woekerde voort en resulteerde op de middelbare school in een paar mislukte pogingen om een succesvolle rockband op te richten. Cristians collega-bandleden bleken niet enthousiast genoeg om zijn valse zang te overleven. Maar, zoals onkruid, komt een Pielich altijd terug. Vergis u niet, hij spaarde zijn teksten op in een Hema-schriftje en toen hij eenentwintig werd en hij alle puberale misère achter zich liet, betrad hij het podium.
Gewapend met mooie en geestige verzen sleepte hij al gauw een aantal voordrachtsprijzen in de wacht. Maar het was niet genoeg, hij voelde nog steeds een honger. Gaandeweg vulde hij zijn gedichten aan met grappen en oneliners en zo vervloeide het relaas in cabaret….

Sinds 2002 speelt hij door Nederland en België zijn sterk autobiografische comedyshows. Programma’s vol met oneliners, conferences, anekdotes, soms een liedje, meeslepende gedichten en spitsvondige versjes. Tussendoor bereikte hij nog de finale van de Talentententoonstelling 2003 en won hij de Cabakar-publieksprijs, het cabaretfestival van Den Bosch. In de periode 2004/2005 maakte hij met het cabarettrio Drie Maal Daags de avondvullende show ‘Zin’. Na de tournee van ‘Zin’ werkte Cristian aan zijn debuutroman ”Tot het einde van de tijd”. Deze roman kwam uit in 2009.
Als optredend comedian betrad hij weer het nimmer geplaveide solopad en bereikte in 2010 de finale van de Sonnema Talent Tour.

Naast zijn individuele shows organiseert hij met zijn bureau Playground Comedy tal van producties. Van comedyshow tot gevarieerde culturele voorstellingen.

Naar horen zeggen is Cristian Pielich ook lid van een geheim comedy gezelschap.

Anderen over Pielich:

‘Je taalbehandeling is erg goed. Je bent een prettige persoonlijkheid die gemakkelijk de sympathie van het publiek wint.’
(Selectiecommissie Talententoonstelling in het juryrapport, juni 2003)

‘ Hoe zeer Cristian Pielich zich in het ambacht van voordracht heeft verdiept, blijkt uit de treffende wijze waarop hij de antiheld uithangt….heb ik regelmatig erg hard moeten lachen om zijn gortdroge oneliners….Pielich is leuk.’
(Recensent Ko de Laat op www.tilburgz.nl, mei 2005)

‘ Pielich is een ontdekking. Puntig, geestig, cabaretesk.’
(Paul Andersson Toussaint in het Maandblad NRC Handelsblad, december 2005)

‘Je bent rustig en droog en je hebt veel originele grappen.’
(Selectiecommissie Sonnema Talent Tour, september 2008)

‘Cristian vertrekt voor zijn performance vanuit een goed en grappig neergezet typetje. Hij bespeelt het volledige podium en straalt een zekere rust uit. We krijgen leuke poëzie en plezante gevatte one-liners te horen.’
(Selectiecommissie Humorologie in het juryrapport, oktober 2008)

Anderen tegen Pielich:

‘What intelligent humor. You’re the dutch Woody Allen.’
Adam Fields (internationale stand up comedian, 2005)